opc_loader

Jodenhaasje

Black Aberdeen Angus
5,49
x

Biefstuk van ca. 200 gram

Jodehaasje

een heerlijk en heel zacht mals stuk rundvlees uit de voorkant van het rund, namelijk tussen de schouders.

Kort over de historie van Koshere gerechten: Het jodenhaasje draagt deze naam omdat het een stukje vlees is van de voorbout. Orthodoxe joden mogen geen vlees van de achterbout eten waaruit de heupspier en de achillespees niet zijn verwijderd. Jacob vocht, zo leert de bijbel, immers met een engel die de heup van de aartsvader ontwrichtte (hij kreupel werd achtergelaten) Sindsdien ligt er een taboe op vlees van achteren. Behalve als de slager de spier en de pees zorgvuldig weet te verwijderen, is het verboden de hele achterpoot van een beest te eten.
Vandaar dat slagers voor Joden die zich aan de spijswetten houden en toch een 'biefstukje' willen eten, 'biefstuk'snijden uit de rundervoorvoet.
Deze 'biefstuk' kennen we als Jodenbiefstuk, die wordt gesneden uit de schouder.
Met name de schouderlap en het zachte gedeelte van het bloemstuk komen daarvoor in aanmerking.

Een andere benaming voor Jodenhaas is schouderhaas, jodenbiefstuk of diamanthaas.

Jodenhaas is geen longhaas of ossenhaas. De haas heeft de vorm van ossenhaas, maar weegt 300 tot maximaal 400gram. Dit wordt vaak wel door elkaar gehaald. Vanwege de vorm is het toen ossenhaas voor de joden geworden. Het Jodenhaasje is het meest malse stukje vlees / spier uit de schouder, het bevind zich boven op het schouderblad. Het heeft geen werk functie en daardoor is het absoluut niet taai, maar juist super mals.
In het Engels noemen we dit stukje vlees Jewish Fillet of Terrace Major.

JODENHAAS MET SJALOTTEN

800 gram jodenhaas
80 gram boter
1 eetlepel olijfolie
4 gehakte sjalotjes
1 eetlepel cognac
3 deciliter runderbouillon of kippenbouillon
1 glas rode wijn

Smelt de boter in een pan. Voeg de sjalotjes toe en fruit ze 10 minuten zachtjes met een deksel op de pan. Blus de sjalotjes met de cognac en de rode wijn. Laat dit volledig indampen en giet vervolgens de bouillon in de pan. Laat de bouillon inkoken tot de gewenste dikte. Houd de saus warm. Snijd het stuk jodenhaas in 4 stukken en bestrooi ze met peper en zout. Bak ze mooi rosé in de hete olijfolie. Verdeel de biefstukken over de borden en giet de saus erover.

Jodenhaasje heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Winkelwagen
Uw winkelwagen is leeg
Adresgegevens

De Ambachtelijke Slager

De Kamp 5,

8061 BJ  Hasselt

Tel. 038 - 477 57 76

info@deambachtelijkeslager.nl
 

Social media:
Facebook.com/Ambachtslager
T
witter.com/Ambachtslager